امام صادق علیه السلام : اگر من زمان او (حضرت مهدی علیه السلام ) را درک کنم ، در تمام زندگی و حیاتم به او خدمت می کنم.
برنامه هايي در استفادهٔ بهينه از فرصت جواني از منظر قرآن و روايات

پايگاه «شبکه وبلاکي استان کردستان» در وبسايت خود مقاله اي مفصل پيرامون «خانواده، ‌نهاد بهينه ساز فرصت جواني از منظر قرآن و روايات» نوشته است که موضوعات «اهميت تفکر و تعقل» ، «استفاده از تجربه ها»، «شور و شوق» و «مراقبه و محاسبه» را  از کتاب «اسرار موفقيت» بدين صورت نقل کرده است :

 

برنامه هايي در استفادهٔ بهينه از فرصت جواني

از منظر قرآن و روايات

 

خانواده نهادي است كه با ايمان و دلسوزي و اخلاص براي بهينه سازي و بهره گيري از فرصت جواني برنامه ريزي مي كند و با ارائه برنامه و جهت و نظارت و مراقبت و انتقال تجارب راه را براي بهره مندي مطلوب تر از فرصت جواني هموار مي سازد.

آنچه پيوسته موجب سعادت و يا شقاوت انسان مي گردد، ‌عمر و لحظه هاي زندگي اوست، ‌اين امر لزوم تاكيد و دقت در برنامه ريزي خانواده ها را مشخص مي سازد چرا كه با برنامه ريزي اين مهم، بسياري از ابعاد زندگي اصلاح مي گردد. اين مقاله در برگيرنده ي برنامه هائي است كه در استفاده ي بهينه از فرصت جواني، انسان را ياري مي نمايد كه شامل موارد زير است:

تفكر قبل از عمل، ‌همنشيني با نيكان، ‌مشورت، ‌استفاده از تجارب ديگران، استفاده از تجارب خود، ‌مشخص كردن اهداف، ‌تلاش، ‌اراده و همت عالي، شور و اشتياق، نظم در امور، مراقبه و محاسبه، استفاده از فرصتها، راه صحيح كارها، هماهنگي، ‌سرعت عمل، فن آوري پيشرفته، ‌بهره مندي از نشاط جواني، ‌كارهاي مهم، تخفيف در كارها، ‌اجتناب از عوامل اتلاف وقت، ياد مرگ. كه در هر مورد به بيان ارتباط آنها با خانواده پرداخته ايم.

 

 1 ـ اهميّت تفکر و تعقل

تاكيد اسلام و قرآن مبني بر تفكر و تعقل است و خداوند متعال بندگان را در قرآن بسيار به تفكر و تعقل فرا مي خواند، ‌به همين دليل، نبايد بدون انديشه دست به كار شد و بهتر است ابتدا همه ي جوانب كاملاً ‌سنجيده شود.

اگر خواهان نتيجه ي مطلوب و خواهان سعادت و موفقيت خويش هستيد بايد از قدرت فكر بهره مند شويد و با استفاده از انديشه هاي مثبت، ‌كمبودهاي خود را جبران كنيد.

«(چرا كه) غوطه ور شدن در افكار، نه توهمات- روح را تقويت مي كند زيرا تفكر يك نوع آموزش به ضمير ناخودآگاه است. با تفكر، حالات باطني تقويت و قدرتهاي روحي آشكار مي شود.

در صورت خوگرفتن به تفكر، ‌قدرت فكر و نيروي تمركز، ‌بيشتر مي شود. در نتيجه وهم و خيال ضعيف شده و اثر تبليغات و تلقينات گمراه كننده ي شيطان و دشمنان تضعيف مي گردد» (اسرار موفقيت ، ‌ص 17 با تلخيص(

اگر جوان درباره ي سرانجام كاري كه در پي آن است بينديشد در كارها به نتيجه مطلوب مي رسد و گرفتار پشيماني و افسوسهاي كشنده نمي شود.

  حضرت اميرالمؤمنين علي (عليه السلام) مي فرمايند:

«اذا قدمت الفكر في جميع افعالك، ‌حسنت عواقبك في كل امر؛

اگر پيش از همه ي كارهايت درباره آن بينديشي سرانجام و عاقبت تو در هر امري نيكو خواهد بود.

 

2 ـ‌ استفاده از تجربه ها

« همهٔ تجربه هاي تلخ و شيرين شخصي و استفاده از آنها در موارد لازم، ‌دليل بر خردمندي انسان است، ‌زيرا به ياد داشتن تجربه ها و درس آموختن از آنها از نيروي عقل سرچشمه مي گيرد. بهتر است نگذاريد با غفلت از تجربه هاي گذشته، ‌تاريخ زندگي تان، ‌تكرار شود و پس از گذشت سالها همان نتايج و تجربه هايي را كه قبلاً ‌ديده بوديد و دو مرتبه با آنها روبرو شويد (چون، عاقل از يك سوراخ دوبار گزيده نمي شود. به اين ترتيب) مي توانيد از وقت و فرصتي كه داريد استفاده بيشتري نموده و توفيقات ارزنده تري را نصيب خود گردانيد»(اسرار موفقيت ص149)

استفاده نكردن از آنچه بر اثر تجربه نصيب هر شخصي مي شود، در واقع هدر دادن تجربه و زماني است كه صرف كسب آن تجربه شده و نيز موجب اتلاف زماني است كه با به كار بستن تجربه بايد در آن صرف جويي مي شد.

 

3 ـ‌ شور و اشتياق

اثر شور و اشتياق بر هيچ كسي پوشيده نيست. اغلب انسان ها در طي زندگيشان حداقل چندين بار درباره ي برخي مسائل شور و اشتياق فراوان پيدا مي كنند و اين احساس خود را اگر مربوط به مسئله ي صحيحي باشد، ‌تمجيد كرده و جزء خاطرات شيرينشان ثبت مي كنند.

«امام صادق (سلام الله عليه) مي فرمايند:

مثل المشتاق مثل الغريق، ‌ليس له همه الا خلاصه و قد نسي كل شي دونه؛ ‌

مثل شخصي كه مشتاق است، مثل كسي است كه غرق شده باشد و اراده اي جز خلاصي ندارد و هر چيزي را غير آن فراموش مي كند.

بنابراين كسي كه اشتياق به چيزي را در دل خود ايجاد مي نمايد غير آن را فراموش مي كند و تمامي اراده و همت خويش را براي رسيدن به آن قرار مي دهد» (اسرار موفقيت ص83).

اشتياق داشتن و علاقه نشان دادن به هر امري موجب آساني آن مي شود و اراده ي انسان را براي تلاش تقويت مي كند و گذشته از آن با تمركزي كه روي كار ايجاد مي نمايد باعث مي شود وقت خود را با شيريني و جديت بيشتري در راستاي بهره مندي سپري كرد.

 

4ـ مراقبه و محاسبه:

مراقبه و محاسبه همان تحليل برنامه ي روزانه است. تا با محاسبه كيفيت اعمال انجام شده و علت اعمال انجام نشده روند امور را در نظر داشت و مراقب اين بود كه سررشته ي انجام امور به صورت صحيح اداره شود.

«امام كاظم(سلام الله عليه) فرموده اند:

كسي كه نفس خود را روزانه محاسبه نكند، ‌از ما نيست، پس اگر عمل خيري انجام داده باشد، ‌از خداوند توفيق عمل بيشتر را بطلبد، ‌و اگر گناهي كرده باشد، ‌از خدا برايش استغفار نمايد و توبه كند» (سلگي نهاوندي 1376.ج1. ص474).

 

بهترين روش در اين كار داشتن دفتر مخصوص اين كار است. تا شخص با انجام محاسبه در هر شب به نقاط قوت و ضعف خود پي برده و درصدد جبران برآيد. و تقريباً ليست كارهاي مهم روز بعد را پيدا كند.

«حضرت علي (سلام الله عليه) مي فرمايند:

ان الحازم من قيد نفسه بالمحاسبه و ملكها بالمغاضبه و قتلها بالمجاهده؛ ‌

به راستي كه دورانديش كسي است كه نفس خود را به وسيله ي محاسبه دربند كشد و با غضب نمودن بر نفس، مالك آن شود و با مجاهده آن را بكشد.

بر اثر دورانديشي، ‌محاسبه و مغاضبه نفس، ‌تحولاتي در نفس پديد مي آيد» (آقا جمال الدين خوانساري1366.ج2.ص558).

پيامبر اسلام(ص) مي فرمايند:

اذا عملت سيئه فاعمل حسنه تمحوها؛ ‌

هر گاه كار زشتي را انجام دادي، كار نيكي انجام ده تا آن را نابود كند» (اسرار موفقيت ص260)

 

 

 

منبع: شبکه وبلاگي استان کردستان

http://www.kordestanweb.ir

به نقل از اسرار موفقيت

‌سيد مرتضي مجتهدي سيستاني

 

--------------------------------------------------------------

اين مطالب در جلد اول کتاب «اسرار موفقيت» بحثهاي فکر و انديشه، تجربه ،

ارادهٔ قوي و... آمده است.

 

براي مطالعه و دانلود کتاب «اسرار موفقيت جلد اول»  در بخش کتابخانه

پايگاه علمي المنجي، اينجا کليک کنيد.

 

 

بازدید : 11427
بازديد امروز : 0
بازديد ديروز : 83669
بازديد کل : 131453715
بازديد کل : 91133167