امام صادق علیه السلام : اگر من زمان او (حضرت مهدی علیه السلام ) را درک کنم ، در تمام زندگی و حیاتم به او خدمت می کنم.
با چه افرادی همنشین شویم و با چه افرادي همنشين نشويم؟

در وبسايت مسير سبز ، از کتاب «اسرار موفقيت» مطالبي پيرامون مجالست و همنشيني با چه افرادي به نفع انسان است، بدين صورت ذکر شده است:

 

با چه افرادی همنشین شویم

و با چه افرادي همنشين نشويم؟

 

نشستن در پیشگاه صالحان و شرافتمندان جامعه، برای انسان شرف و هدایت به ارمغان می آورد، دلهای زنگار گرفته را نورانیت و صفا می بخشد و ناخودآگاه انسان را به سوی معنویت جذب میکند.

امیر المؤمنین (علیه السلام) می فرماید:

لیس شیء ادعی لخیر و انجی من شر، من صحبه الاخیار .

چیزی نیست که از صحبت اخیار، انسان را بیشتر به سوی خوبیها بخواند و از بدیها نجات دهد.(شرح غرر الحکم: ۸۵/۵)

معمولاً افرادی که صاحب یقین می باشند و دارای اراده و نفوذ هستند، در دیگران بیشتر اثر می گذارند و خصوصیتهای فکری و اعتقادی خود را در آنان ایجاد و یا تقویت می نمایند. انرژی و نیر وهای معنوی که این گونه شخصیت ها از آن برخوردارند در همنشینانشان نفوذ کرده و با مرور زمان اعمال و رفتار انان را تحت سیطره خود در می آورد. همنشینی با پاکان، پاکی می آفریند و بودن با خوبان، خوبی ایجاد می کند.

مجالست با نیکان، همچون کیمیا است؛ زیرا هاله ای که در اطراف بدن اولیاء خدا وجود دارد، همچون اکسیر که دارای قوه کاسره است؛ ضعف و کمبودی را که در شخص مقابل وجود دارد در هم می شکند، به او شهامت خوب شدن می بخشد. هاله ای که اطراف بدن انسان را فرا گرفته است، عبارت از میدانهای انرژی است. انسانها به وسیله وجود همین هاله ها می توانند در اثر همنشینی و مجالست با یکدیگر اثرات مثبت و منفی بر یکدیگر داشته باشند.

همانگونه که دین به یک شخصیت آگاه و عالم دستور می دهد در میان مردم جاهل و ناآگاه رفته و آنان را به سوی دین و مذهب فرا خواند و با دستورات حیاتبخش تشیع آشنا سازد؛همین گونه فرمان می دهد از همنشینی با افراد پست و منحرف اگر رفت و آمد با آنان در او مؤثر است دوری جوید. از این جهت وظیفه اهل علم است که هم به ارشاد مردم بپردازند و هم توجه به حالات روحی خود داشته باشند تا تحت تأثیر دیگران قرار نگیرند.

 

مجالست با چه افرادی باعث تعالی روح می گردد؟

 

مجالست با علمای ربانی

علمای ربانی ما را با معارف نورانی اهل بیت علیهم السلام آشنا می کنند و همواره ما را به خیر دعوت و از شر و بدیها باز می دارند و قلب ما را با محبت اهل بیت علیهم السلام نورانی می کنند.

 

مجالست با ابرار و صلحا

پیغمبر اکرم صلّی الله علیه وآله وسلّم همواره توصیه نموده اند که همنشینان خود را از میان افراد مؤمن و متقی انتخاب نمایید. ایشان در وصیتی به ابوذر فرمودند:

« ای ابوذر همسخن برای خود انتخاب مکن، مگر فرد مؤمن را».

در روایات سفارشات زیادی وجود دارد که اولیای دین توصیه نمودند: همنشینان خود را بشناسید و اول آنها را آزمایش کنید. به راحتی فریب ظاهر افراد را نخورید.

امام جواد علیه السلام می فرماید:« کسی که قبل از آزمایش به افراد اطمینان ورزد، نفس خود را در معرض هلاکت قرار میدهد و سرانجامی سخت خواهد داشت.»

 

اما شرع اسلام همنشینی با چند گروه را مانع پیشرفت و رسیدن به هدف ذکر می کند در زیر این چند گروه را بیشتر معرفی می نماییم.

 

1- همنشینی با کوتاه فکران

در روایات اسلامی ارزش افراد به اندازه ارزش دوستان آنان بیان شده است. بهتر است که انسان از مصاحبت کسانی که نزد دیگران خالی از اعتبارهستند و صاحب رأی نیستند پرهیز نماید؛ تا هم از تأثیرمنفی حالات روحی آنان در امان باشد و هم از نظر اجتماعی در ردیف آنان نباشد.
حضرت اميرالمؤمنين علی علیه السلام هم می فرمایند:

« از مصاحبت با افراد ضعیف الرأی که رفتارآنان مورد پذیرش مردم نیست،بر حذر باش؛ زیرا که اعتبار رفیق به رفیق اوست.»

 

2 - همنشینی با گمراهان

گروه دیکر که همنشینی با آنها منع شده است دوری نمودن از گمراهان و دشمنان دین است.

 

3- مجالست با هواپرستان:

همنشینی با دوستان هواپرست و آنان که هیچ گونه توجهی به عالم معنا ندارند ایمان را از قلب افراد مؤمن می رباید و باعث حضور شیاطین گمراه کننده می شود. حضرت امیر علیه السلام در خطبه ای یکی از صفات بهترین بندگان را دوری از مردم هواپرست ذکر نموده و می فرمایند:

محبوبترین بندگان خدا نزد وی، بنده ای است که از کوردلی رهیده و از شرکت با اهل هوی دوری گزیده است.


بنابراین افرادی که در جستجوی حقیقتند و در راه رسیدن به مقاصد عالی گام برمی دارند، باید از رفاقت با دوستانی که هدفشان تنها رسیدن به مادیات است و از یاد خدا غافلند، دست بردارند.

 

  4 - همنشینی با شکاکان

طبق دستورات اسلامی افراد شکاک، بر اثر اندک بودن اطلاعاتی که از دین دارند، وسوسه های شیطانی در آنها رسوخ می نماید و آنها را به همنشینان خود نیز القا میکنند.
امام صادق علیه السلام می فرماید:« کسی که با اهل شک مجالست کند او نیز گرفتار شک میشود.»

پاره ای از احادیث اسلامی پیرامون انتخاب همنشین شایسته برای رشد کمالات روحی،از نظرتان گذشت. برای آشنایی بیشتربا مطلب به کتاب اسرار موفقیت نوشته سید مرتضی مجتهدی سیستانی از صفحه۱۱۹ تا۱۳۵ مراجعه نمایید.

 

منبع: وبسایت مسیر سبز 

منبع ديگر: پورتال تحقيقاتي اهل البيت عليهم السلام

  از کتاب اسرار موفقیت: 1 /119

 

-----------------------------------------------------

اين مطلب در بخش هفتم (همنشيني با نيکان) کتاب «اسرار موفقيت جلد اول» آمده است.

براي مطالعه و دانلود کتاب «اسرار موفقيت جلد اول» در بخش کتابخانه پايگاه

علمي المنجي، اينجا کليک کنيد.

 

 

 

بازدید : 15941
بازديد امروز : 69179
بازديد ديروز : 72005
بازديد کل : 129286774
بازديد کل : 89802941