امام صادق علیه السلام : اگر من زمان او (حضرت مهدی علیه السلام ) را درک کنم ، در تمام زندگی و حیاتم به او خدمت می کنم.
مقاله اي از روزنامهٔ جمهوري اسلامي دربارهٔ کتاب «الصحيفة المبارکة المهدية» تحت عنوان «ساقه های سبز نیایش»

مقاله اي از روزنامهٔ جمهوري اسلامي دربارهٔ کتاب «الصحيفة المبارکة

المهدية» تحت عنوان «ساقه های سبز نیایش»

 

روزنامهٔ جمهوري اسلامي در شمارهٔ 5700 خود ، مقاله اي تحت عنوان «ساقه هاي سبز نيايش» دربارهٔ کتاب «الصحيفة المبارکة المهدية» بدين صورت آورده است :

• کتاب : الصیحفة المبارکة المهدیة

• تألیف: سید مرتضی مجتهدی

• ناشر: نشر حاذق (قم)

• چاپ اول: 1419 هجری قمری (1377)

• قطع وزیری، 760 صفحه، تیراژ: 1000 نسخه

دعا فصلی درخشان در معارف اسلامی است. دعاهای وارده در متون شیعه، مجموعۀ ارزشمندی را تشکیل می دهند که هر ورق آنها، دفتری است در معرفت خدا و حجت های معصومش علیهم السلام، و وظایفی که در قبال آنها بر عهده داریم.

دعا، آموزه ای است که عوام را به کار می آید، خواصّ را دانش می افزاید و به همه راه می نماید. و شگفت اینکه علم و احساس و عاطفه و عمل و وظیفه و عناصر دیگر را یکجا در خود گرد آورده است.

دریغا، که از این گنجینۀ سرشار علوم و معارف الهی غفلت شده و متون ادعیهۀ معتبرۀ ما، نه در معرض تحقیق خواصّ است، و نه عموم مردم به معانی دعاها توجّه دارند. و از همین رو ، این اقیانوس موّاج، تنها در حدّ اندکی مورد استفاده است.

بحث در مورد دعا  و ارزش و اهمیت آن، در حوصلۀ این گفتار مختصر نمی گنجد. تنها اشاره ای به این مطلب ضروری است که بی توجهی به متونی معتبر مانند صحیفه سجادیه، راه را بر دعاهایی دیگر باز می کند که نه سند معتبر و نه محتوایی قابل اطمینان دارند. و این نکته، در پیوند بنده با خدای بخشنده آثار سوء و غیر قابل جبرانی دارد.

در میان دعاهای وارده، دعاهای مربوط به حضرت مهدی علیه السلام اهمیت ویژه ای دارند، چرا که بخش عمده ای از آنها، سالها قبل از میلاد حضرتش، از پدران والا تبار و معصومش علیهم السلام روایت شده، و این خود، دلیلی بر اصالت و استحکام اصل مهدویت در مجموعۀ عقاید اسلامی است.

علاوه بر اینها، در این دعاها، درسهای ارزشمندی در زمینۀ حکمت های غیبت، وظایف منتظران در زمان ظهور، فضیلت و آداب انتظار ظهور امام موعود علیه السلام ، سیرۀ حضرتش در زمان درخشندۀ ظهور، و دیگر گوهرهای والای ولایت دیده می شود که در کمتر منبع دیگری این همه مطالب متنوع در عین اختصار و جامعیت دیده می شود.

همچنین، دعاهای صادره از ناحیۀ مقدسۀ مهدوی، گوهرهای گرانبهایی است که از صدف غیبت بیرون آمده، و جانهای شیفتۀ خورشید تابان پشت ابرهای غیبت را می نوازد.

کتاب «الصحیفة المبارکة المهدیة» ، مجموعه ای است شامل حدود چهارصد دعا و زیارت، که از معصومان دیگر در مورد حضرت مهدی علیه السلام وارد شده ، و یا از خود حضرت ولی عصر ارواحنا فداه روایت گردیده است.

نویسندۀ این اثر، که سالها در این زمینه تلاش کرده، حاصل آن همه کوشش و تجربه را در این مجموعۀ نفیس گردآورده است.

نگاهی به فهرست مطالب کتاب ، چشم اندازی از این مجموعۀ کم نظیر را پیش چشم ما می گذارد.

• آغازگر کتاب، مقدمه ای است در 58 صفحه، با عناوین زیر:

- معرفت امام معصوم علیه السلام موهبتی است که خدای عزوجل به انسان می دهد و انسان باید آن را از خالق خود درخواست کند.

- استغاثه به امام معصوم علیه السلام وظیفۀ انسان در برابر آن بزرگوار است.

- تشویق به دعا و آداب و فضائل آن، بر اساس احادیث صحیح و معتبر خاندان نور علیهم السلام.

- ضرورت دعا برای حضرت مهدی علیه السلام.

- کیفیت دعا برا ی حضرت.

- ارزشهایی که با دعا برای حضرتش عاید انسان می شود.

- زمانهای مناسب دعا.

- مکانهای مناسب دعا

پس از این مقدّمه پر ماده و مختصر، متن کتاب در 12 باب آغاز می شود:

• باب اوّل:  دعاهای روزها: شامل 40 دعا که پس از نمازهای واجب روزانه و نیز در شب و روز جمعه خوانده می شود و انسان در تمام این مواقع استجابت ، برترین دعا یعنی دعا برای ظهور را از خدایش می خواهد.

• باب دوّم:  شامل 16 دعا است که به دعاهای روزهای خاص از سال اختصاص دارد ، مانند : روز عاشورا، روزهای ماه رجب، روز سوم شعبان، شبهای ماه رمضان، روز عید فطر، روز عید غدیر.

• باب سوّم :  با 34 دعا، دعاهایی مربوط به حضرت مهدی علیه السلام را در بر دارد که مخصوص به زمان خاصی نیست.

• باب چهارم:  41 مورد در بر دارد که در آن حضرت مهدی علیه السلام برای کسانی دعا کرده و یا آنها را نفرین و لعنت فرموده اند. در میان کسانی که حضرت ولی عصر ارواحنا فداه برای آنها دعا کرده اند، به نامهایی بر می خوریم، از جمله: «عثمان بن سعید»، «محمّد بن عثمان» ، «علی بن محمّد سیمری» ، «محمّد بن جعفر حمیری» ، «اسحاق بن یعقوب» و «شیخ مفید». در میان کسانی که مورد نفرین حضرتش قرار گرفته اند، به نام «شلمغانی» ، «احمد بن هلال» و مدعیان بابیت بر می خوریم.

• باب پنجم: شامل 16 دعا با سورۀ قرآن است که حضرت مهدی علیه السلام در زمانهای مختلف خوانده و برای ما روایت شده است. در این باب، به دعایی بر می خوریم که حضرتش در سرداب مطهر سامرا خوانده و در آن برای گناهان امت خود دعا نموده است.

• در باب ششم:  یازده دعا می بینیم که حضرت مهدی علیه السلام از پدران معصوم خود علیهم السلام و نیز از زکریای نبی علیه السلام روایت فرموده است.

• در باب هفتم: صلوات های وارده از ناحیۀ مقدّسۀ مهدوی یا صلوات ائمۀ دیگر در حق حضرت مهدی علیه وعلیهم السلام (یازده دعا) می خوانیم.

• باب هشتم: به دو قسمت تقسیم می شود: استخاره ها و رقعه های مربوط به حضرت مهدی علیه السلام یا روایت شده از حضرتش  (11 دعا).

• باب نهم: زیارت مربوط به حضرت مهدی یا وارده از ناحیۀ حضرتش (14 زیارت) آمده است.

• باب دهم: شامل موارد زیر است (21 دعا):

- زیارت نوّاب خاص حضرت مهدی علیه السلام

- نمازها و دعاهای منقول از نواب خاص.

- قنوت های ائمه علیهم السلام مروی از جناب حسین بن روح نوبختی.

• باب یازدهم: فقرات و قسمتهایی از دعاهای معتبره مرویه را در بر دارد که مضمون آنها دعا برای ظهور حضرت مهدی علیه السلام است (78 مورد).

• باب دوازدهم: فقرات و قسمتهایی از زیارات ائمه معصومین صلوات الله علیهم اجمعین  که مضمون آن دعا برای ظهور حضرت مهدی علیه السلام است (80 مورد).

• خاتمۀ کتاب، شامل ملحقاتی است، از جمله: نماز شب و زیارت جامعۀ کبیره و زیارت عاشورا که فضیلت خواندن آنها مورد تأکید حضرت مهدی علیه السلام بوده است.

فضیلت خواندن سوره قدر و توحید در نماز، سجدۀ شکر پس از نماز، نماز جعفر طیار، گریه در مصائب سیدالشهداء علیه السلام، و موارد دیگر که در توقیعات وارده از ناحیۀ مقدسه مودر تأکید حضرت مهدی علیه السلام بوده است. همچنین فضیلت مسجد سهله، مسجد کوفه و مسجد جمکران و قصیدۀ ابن عرندس حلی (شاعر شیعه قرن نهم) در مرثیۀ حضرت سیدالشهداء علیه السلام که بنابر بعضی نقل ها، مورد تأیید حضرت مهدی علیه السلام است.

در پایان کتاب تذکر مهم و حیاتی محدث نوری در مورد ضرورت توجه به حضرت مهدی علیه السلام، که مبادا آن بزرگوار را در زندگی خود بدون نقش و تأثیر بدانیم یا حضور حضرتش را در زندگی خود کمرنگ ببینیم. محدث نوری در اینجا تأکید می کند که علیرغم موانع زمان غیبت، راه وصول به او باز است و آبشخور علوم او برای کسانی که تشنگی را با تمام وجود خود احساس می کنند، در دسترس است.

امید است با دقت در مضامین این ادعیه، گامی دیگر در راه معرفت امام موعود علیه السلام و تقرب به حضرتش برداریم و مشعل انتظار را همواره در جانهایمان زنده نگاه داریم.

 

منبع: روزنامه جمهوری اسلامی شماره 5700 

– سال بیستم – 1377/15/11 – 18 شوال 1419

 

 

-----------------------------------------------------------------

شايان ذکر است که کتاب «الصحیفة المبارکة المهدیة» برای اولین بار در نیمهٔ شعبان سال 1419 ق در 760 صفحه وزیری چاپ شد و به سرعت نایاب گردید. سپس بعد از گذشت چندین سال ، با تصحیح و اضافات جدید در 1256 صفحه وزیری در نیمه شعبان  1433 ق چاپ شد و اکنون نيز آمادهٔ چاپ دوم است.

این کتاب نفیس ، از یک مقدمه و 16 باب و یک خاتمه تشکیل شده و در آخر آن ، فهارس عامه شامل فهرست آیات ، روایات ، ادعیه ، زیارات ، موضوعات کتاب  و منابع و مصادر نیز آمده است که مجموعه بسیار نفیس و ارزشمندی در عرصه مهدویت است .

 

 

بازدید : 13852
بازديد امروز : 67514
بازديد ديروز : 72005
بازديد کل : 129283444
بازديد کل : 89799611