امام صادق علیه السلام : اگر من زمان او (حضرت مهدی علیه السلام ) را درک کنم ، در تمام زندگی و حیاتم به او خدمت می کنم.
مسلمان شدن پادشاه انگليس

مسلمان شدن پادشاه انگليس

   پادشاه انگليس «اوفا»

   از عجايب تاريخ اين است كه در قرن گذشته نام پادشاه انگليس (اوفا) فاش شد، اوفا پادشاه انگليس به اسلام روى‏ آورده بود ولى اين حقيقت فاش نشده بود.

   اوفا كه بود؟ او كى حكومت كرد؟

   چرا به اسلام روى آورد؟

   و چرا خبر مسلمان شدن او پنهان ماند؟

   بر اساس دريافت پاسخ پرسش‏ هاى فوق بايستى به دايرة المعارف بريتانيا و يا دايرة المعارف فرانسه موسوم به «لاروس» رجوع شود. در اين دو دايرة المعارف درباره اوفا «OFFA» چنين آمده است:

   اوفا پادشاه انگلو ساكسونى بود و سى و نه سال (از سال 757 تا 796 ميلادى) بر انگليس حكومت راند. او نيرومندترين پادشاه انگليس در آن تاريخ بود.

   او در ابتدا پادشاه مارسيا Mercia و يا انگلستان ميانه Middle England بود، اين مملكت جزو هفت مملكت بود. اين‏ پادشاه پس از فتح مملكت‏ هاى كوچك از جمله  Kent و وست West و ساكسونس Saxons و ولش  Welshمملكت خود راگسترش داد.

   او دخترهاى خود را به عقد حاكم وساكس Wessex و حاكم نورثومبياNorthrmbia    درآورد، و بدين ترتيب دايره نفوذ خود را گسترش داد، به طورى كه شامل همه بخش‏ هاى انگليس شد.

   وى معاهده‏ هايى با پادشاه فرانسه «شارلمان» و پاپ «اندريان اوّل» امضاء كرد.

   آثار مهمّى كه از دوران او باقى مانده است، ديوار و سدى است كه بين مارسيا و ولش بنا نهاد و تاكنون به ديوار اوفاOFFA DYKE معروف است.

   تا اينجا مسأله عادى است، ولى سال 1227 (1841) براى تاريخ نويسان سال سئوال برانگيز بود، در اين سال يك سكّه‏ طلا كه به دوران اين پادشاه قوى بر مى‏ گردد بدست آمد.

   چه چيزى در اين سكّه طلا وجود داشت كه همه را به تعجّب واداشت؟ اين سكّه طلا هم‏ اكنون در بخش پول‏ هاى‏ قديمى موزه انگلستان محفوظ است.

   آنچه تعجّب را برمى‏ انگيخت اين بود كه كلمه شهادت (أشهد أن لا إله إلاّ اللَّه وأشهد أنّ محمّداً رسول اللَّه) و يك آيه ‏قرآن به زبان عربى بر دو روى اين سكّه نقش بسته بود.

   اين هم حكايت اين سكّه است:

   در وسط يك روى سكّه نوشته‏ اى به زبان عربى ديده مى‏ شود: «لا إله إلاّ اللَّه، وحده لا شريك له»، و در حاشيه سكّه «محمّد رسول اللَّه» و سپس «أرسله بالهدى ودين الحق ليظهره على الدين كلّه»(328) بود و در وسط، اين جمله به زبان انگليسى«OFFA - REK» (يعنى پادشاه اوفا) حك شده بود، در حاشيه به عربى چنين نوشته شده بود «بسم اللَّه» اين دينار در سال‏ صد و پنجاه و هفت ضرب شد».

   آنچه كه از امضاى پادشاه اوفا تشخيص داده مى‏ شود اين است كه اين سكه بين سالهاى 757 - 796 ميلادى كه اوفا بر انگلو ساكسونى حكومت مى‏ كرد ضرب شده است، سال 157 هجرى همان سال 774 ميلادى است.

   در اين زمينه سخنرانى‏ هاى زيادى ايراد شد و ده‏ها مقاله نوشته شد، مى‏ توانيم فرضيّه‏ ها و تئورى‏ هاى مورّخانى را پيرامون اين موضوع به شرح زير خلاصه كنيم:

   فرضيّه اوّل: ملك اوفا مسلمان شده بود.

   فرضيّه دوّم: او اين كلمات عربى و آيه‏ ها را براى زينت و زيبائى مورد استفاده قرار داده بود، بى‏ آنكه معنى و مفهوم آن‏را درك كند.

   فرضيّه سوّم: او اين سكه‏ ها را ضرب كرد تا به حجاج كشور خويش كه عازم بيت‏ المقدس بودند كمك كند تا آن‏ها از آن‏ استفاده نمايند و سختى سفر بر آنان آسان گردد. اين بدين معنى است كه اقدام او انگيزه سياسى داشته است.

   فرضيّه چهارم: او در سال 787 ميلادى با پاپ اندريان معاهده‏ اى امضا كرد كه به موجب آن مى‏ بايستى پادشاه ساليانه‏ غرامتى بپردازد و ممكن است اين سكه‏ ها براى تحقّق اين هدف ضرب شده است.

   يكى از پژوهشگران مى‏ گويد: پر واضح است كه سه فرضيه اخير با منطق و عقل انسانى سازگار نيست، محال است كه‏ يك پادشاه جملاتى را براى زيبائى روى سكه بنويسد كه معنى آن‏ ها را نداند، در حالى‏ كه اين جملات «شهادت» است كه ‏عقيده اسلام در آن خلاصه شده است، صحيح است كه برخى از پادشاهان اروپا كه تحت تأثير تمدّن اسلامى قرار گرفته‏ بودند، نام خود را به زبان عربى روى سكه‏ ها حك كرده بودند.

   از جمله الفانسو هشتم « فاسيلى ديمتريش» و برخى از امراى نورمان از جمله ويليام راجر، حتّى امپراطور آلمان «هنرى چهارم» نام خليفه عثمانى «المقتدر باللَّه» را روى سكّه‏ هاى كشورش حك كرده بود ولى هيچ‏يك از آن‏ ها همچون‏ اوفا كلمه توحيد را روى سكه حك نكرده بودند.

   در مورد فرضيّه سوم بايد گفت كه اين فرضيّه بسيار مبهم است و واقعى نيست، چگونه پاپ از پادشاه «اوفا» مى‏ خواهد كلمه شهادتين را بر سكه‏ هائى حك كند كه به صورت جزيه بر او اعمال كرده بود؟

   آيا اين امر منطقى به نظر مى‏ رسد؟ آيا اين امر محال نيست؛ به ويژه ما مى‏ دانيم كه پاپ دشمن‏ ترين دشمنان اسلام بود، لذا طبيعى بود كه او با ديدن شعار و عقيده دشمنش بر سكه‏ ها مخالفت كند؛ هر چند كه ضرب اين سكه براى زينت بوده‏ باشد.

   براى مورد فرضيّه چهارم بايد گفت كه اين فرضيّه ضعيف است، دشوار است كه متقاعد شويم كه ملك «اوفا» سكه‏ ها را به اين خاطر ضرب كرد كه به هموطنان خود كه قصد زيارت بيت المقدس را داشتند كمك كند؛ چرا كه مسلمانان در آن ‏دوران هيچ مانعى در برابر نصرانى‏ ها كه قصد ديدار از شهرهاى مقدس را داشتند قرار نمى‏ دادند و نصرانى‏ ها آزادانه در كشورهاى اسلامى رفت و آمد مى‏ كردند.

   شايد اين احتمال مطرح گردد كه كشور متبوع آن پادشاه قادر به ضرب سكه نبوده است، لذا سكه‏ هاى كشور خود را دريكى از كشورهاى عربى ضرب كرده است، اين احتمال ضعيف و وارد نيست.

   چرا كه در دايرة المعارف بريتانيا آمده است كه يكى از دست ‏آوردهاى باقى‏مانده اين پادشاه ضرب يك نوع جديد از سكه‏ ها كه نام پادشاه و ضارب بر آن حك شده است مى ‏باشد، قرن‏ ها عكس پادشاه اوفا با عكس همسرش ملكه كانثريزCynethyth بر بسيارى از سكه‏ ها حك شده بود، و مورد استفاده قرار مى‏ گرفت، نظام زدن سكه در انگليس براى‏ دوران‏ هاى متعدد رايج بود.

   ممكن است نمونه‏ هاى ديگرى از سكه‏ هائى كه در دوران همين پادشاه ضرب شده بود در بحث سكه‏ ها (coins) و دربحث زندگى اين پادشاه را در دايرة المعارف بريتانيا يافت، به عبارت ديگر احتمال ناتوانى پادشاه در ضرب سكه در كشورش، ضعيف است و وارد نيست.

   حقيقت امر اين است كه پادشاه «اوفا» به اسلام روى آورده بود، ولى ما دليلى براى اين امر نمى ‏يابيم و هيچ مدركى جزاين سكه‏ ها وجود ندارد.

   ما اطلاعى از چگونه مسلمان شدن او نداريم، علت اين امر به گفته تاريخ نويسان اين است كه كليساى انگليس كليه مدارك‏ مربوط به اين پادشاه را به اين علت كه وى مسلمان شده بود نابود كرد.

   آيا اين پادشاه به تنهايى مسلمان شده بود يا افراد خانواده‏ اش و نزديكانش نيز مسلمان شده بودند؟ اين را ما نمى‏ دانيم‏ و هيچ اطلاعى در اين زمينه نداريم.

   آنچه كه ما مى‏ دانيم اين است كه ممكن است پادشاه با برخى از مسلمانان و علماى آنان هنگام زيارت بيت المقدس‏ ملاقات كرده باشد و در آن دوران او اسلام آورده و به آن معتقد شده بود.

   تعجب‏ آور اين است كه دايرة المعارف بريتانيا و دايرة المعارف فرانسه (لاروس) به اين مسئله اشاره نمى‏ كنند، بلكه‏ آن را به كلى ناديده گرفته‏ اند، و اين امر اعتقاد برخى كه مى‏ گويند اين دايرة المعارف‏ ها بى‏ طرفى علمى را در پيش‏ نگرفته‏ اند تقويت مى‏ كند.(329)


328) سورۀ توبه، آیۀ 33: (هُوَ الَّذِي أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدَىٰ وَدِينِ الْحَقِّ لِيُظْهِرَهُ عَلَى الدِّينِ كُلِّهِ).

(329) اسلام و غرب: 22.

 

 

 

    بازدید : 7651
    بازديد امروز : 46759
    بازديد ديروز : 89361
    بازديد کل : 129420608
    بازديد کل : 89890063