امام صادق علیه السلام : اگر من زمان او (حضرت مهدی علیه السلام ) را درک کنم ، در تمام زندگی و حیاتم به او خدمت می کنم.
آیا در عصر ظهور، ستمگران نابود شده و هیچ گونه ظلم وستمی باقی نخواهد ماند؟

بسم الله الرحمن الرحیم

آیا در عصر ظهور، ستمگران نابود شده

و هیچ گونه ظلم وستمی باقی نخواهد ماند؟

برخی گمان می کنند در عصر ظهور ، ظلم و ستم کاملاً ریشه کن نشده و در آن روزگار ، ظالمان و ستمگران وجود خواهند داشت! به گمان آنها آنچه واقع خواهد شد ، جایگزین شدن درصد عدل و عادل به جای ظلم و ظالم می باشد. به این معنی که همانگونه که در دوران غیبت ظلم و ستم همه جا را فرا گرفته و ظالمان جولان می دهند با اینهمه در گوشه و کنار جهان افراد عادل نیز وجود دارند که عمل به عدالت می کنند،  در عصر ظهور درصد عدل و عدالت جایگزین ظلم و ستم می شود و با اینکه عدالت فراگیر میشود ولی در گوشه و کنار جهان ظالمان و ستمگرانی هستند که به دیگران ظلم و ستم می کنند.

اعتقاد آنان ناشی از برداشت اشتباهی است که از این روایت معروف می نمایند:

أنَه یملأ الأرض قسطاً وعدلاً کما ملئت ظماً وجوراً.

امام زمان عجل الله تعالی فرجه جهان را سرشار از قسط وعدالت می کند همان گونه که از ظلم و جور پر شده باشد.

آنها می گویند : لفظ «کما» در روایت که به معنای «همانگونه» است، دلالت بر صحت عقیدۀ آنان دارد . به این بیان که چون در زمان غیبت با اینکه سراسر جهان را ظلم و ستم فراگرفته است ولی در کنار و گوشه جهان عدل و عدالت هر چند اندک وجود دارد، به گمان آنها به دلیل «کما» یا «همانگونه» در عصر ظهور عدالت سراسر جهان را فراخواهد گرفت هرچند در گوشه و کنار جهان، ظلم و ستم وجود خواهد داشت و ستمگرانی بر مردم ستم خواهند کرد!

جواب :

در پاسخ به این شبهه می گوییم : برداشت آنها از این روایت و معنایی که از آن فهمیده اند درست نیست و مخالف با آیات و روایات دیگر است .

توضیح مطلب : لفظ «کما» در قرآن کریم در موارد زیادی به کار برده شده است که در بسیاری از موارد برای تشبیه است و هیچگاه لازم نیست موردی که بعد از «کما» وارد شده از جمیع جهات مانند موردی که قبل از آن وارد شده، باشد.

خداوند در سورۀ نساء می فرماید:

إنّا أوحینا إلیک کما أوحینا إلی نوح والنبیین من بعده.... (سورۀ نساء، آیۀ 163)

ما به تو وحی کردیم ، همانگونه که به نوح وحی کردیم و به پیغمبران بعد از او....

در این آیه مقصود خداوند شباهت در اصل وحی است نه اینکه آنچه را خداوند به حضرت نوح و پیغمبران بعد از او وحی کرده به پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله نیز عین آن را وحی کند. اگر اینطور باشد پس چه امتیازی قرآن بر سایر کتابهای آسمانی دارد؟!

در روایتی که ذکر شده نیز مقصود این است که دنیا در زمان غیبت سرشار از ظلم و ستم است و درعصر ظهور سرشار از عدالت. شباهت فقط مملوّ و سرشار بودن است نه اینکه ظلم و عدالت در زمان غیبت و ظهور کاملاً باید به قدر هم باشد.

خداوند درمورد دیگر می فرماید:

یا بنی آدم لایفتننّکم الشیطان کما أخرج أبویکم من الجنّة ینزع عنهما لباسهما یریهما سوأتهما. (سورۀ اعراف ، آیۀ 27)

ای فرزندان آدم؛ نباید شیطان بفریبد شما را همچنان که بیرون کرد والدین شما را از بهشت ، برمی کشید از آن دو لباسهایشان را تا عورتهایشان را به آنها بنماید.

در این آیه ، آیا باید مورد قبل از «کما» کاملاً مانند مورد بعد از آن باشد، یعنی کسی فریب شیطان را می خورد که مانند حضرت آدم و حوا از بهشت رانده شود و شیطان لباس او را از تنش بیرون نموده و او را برهنه کند.

بدیهی است در این آیه ، اصل فریب خوردن از شیطان مورد تشبیه قرار گرفته است نه با تمام خصوصیاتی که دربارۀ حضرت آدم و حوّا صورت گرفت.

وقتی که روایات بدون دقت  و تأمّل بیان شود و عصر درخشان ظهور کم رنگ شود کم کم نوبت به آیات هم می رسد و آیۀ قرآن را نیز همانگونه که روایت را معنی کرده اند ، بیان می کنند.

خداوند می فرماید:

وعد الله الذین آمنوا منکم وعملوا الصالحات لیستخلفنّهم فی الأرض کما استخلف الذین من قبلهم ... (سورۀ    ، آیۀ 55)

خداوند وعده داده به کسانی از شما که ایمان آورده اند و کارهای شایسته انجام داده اند که حتماً آنها را جانشین خود در زمین قرار دهد همانگونه که جانشین قرار داد کسانی را که قبل از آنها بودند...

این آیه شریفه بنا بر روایاتی که در تفسیر آن وارد شده است دربارۀ حکومت امام عصر ارواحنا فداه میباشد. اگر آنگونه که بعضی روایت قبلی را معنی کرده اند این آیه را نیز بیان کنند، معنای آیه این می شود که حکومت و جانشینی امام زمان ارواحنا فداه در عصر ظهور همانند خلافت الهی پیشین مانند حکومت حضرت سلیمان باشد. در حالی که در این آیه، اصل خلافتِ امام عصر عجل الله تعالی فرجه تشبیه به خلافت الهی پیشینیان شده ، نه تمام خصوصیات و ویژگیها. وگرنه حکومت الهی آن حضرت چه امتیازی بر حکومت های دیگر خواهد داشت ؟

علاوه بر آنکه اگر این آیه را مانند آن روایت اشتباه معنی کنیم باید صدها روایت که در زمینۀ ویژگیهای حکومت امام زمان ارواحنا فداه می باشد ، کنار بگذاریم .

بنابراین اعتقاد به ظلم و جور نسبی و عدالت و قسط نسبی در عصر غیبت و ظهور با ادبیات عرب منافات داشته و مخالف قرآن کریم نیز می باشد.

دلیل دیگر برای اثبات این مطلب که قسط وعدل در زمان ظهور نسبی نیست ، بلکه فراگیر بوده و هیچ گونه ظلم و ستمی باقی نمی ماند، روایاتی است که تصریح می کند در عصر ظهور اثری از ظلم و ستم باقی نمی ماند و عدالت سراسر جهان را فرامی گیرد.

برای توضیح بیشتر ، شما را به مطالعۀ کتاب «دولت کریمۀ امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف» فرامی خوانیم.

 

پایگاه علمی المنجی

 

بازدید : 130202
بازديد امروز : 73831
بازديد ديروز : 100033
بازديد کل : 181488963
بازديد کل : 135049043