عریضه نویسی چیست و در میان علماء چه جایگاهی دارد؟
اغلب لغت شناسان عریضه را به عرض حال و درخواستنامه معنى مى کنند و براى “عرض” معانى مختلفى بیان مى کنند که یکى از آنها، بیان مطلبى از طرف فرد کوچکتر به بزرگتر است… بر این اساس معنى به عرض رساندن عبارت از گفتن و بیان کردن مطلبى از طرف کوچکتر به بزرگتر است. در […]
ارسال توسط : حجره فقاهت
اغلب لغت شناسان عریضه را به عرض حال و درخواستنامه معنى مى کنند و براى “عرض” معانى مختلفى بیان مى کنند که یکى از آنها، بیان مطلبى از طرف فرد کوچکتر به بزرگتر است…
بر این اساس معنى به عرض رساندن عبارت از گفتن و بیان کردن مطلبى از طرف کوچکتر به بزرگتر است.
در اصطلاح، عریضه نویسى یکى از شیوه هاى خاصّ توسل است که در طول تاریخ، در فرهنگ اسلامى همواره مورد توجه بوده است.
توضیح آنکه گاهى افراد جامعه با یک سلسله نیاز و گرفتارى ها مواجه مى شوند که بر حسب ظاهر امکان برطرف نمودن آنها از طریق اسباب عادى میسّر نیست! یا حداقل بسیار مشکل است.
در چنین مواردى به جاى ناامید شدن و زانوى غم در بغل گرفتن، از ناحیه پیامبر اکرم صلّى اللّه علیه و آله و ائمه اطهار علیهم السّلام توصیه شده است که:
از امورى نظیر دعا و توسل که در جاى خود اثبات شده است – که هر یک از آنها اگر مؤثّرتر از اسباب و علل عادى نباشند کمتر از آنها نیستند – کمک گرفته شود. آنگاه براى خود توسّل، شیوه هاى مختلفى بیان شده است که از جمله آنها نوشتن عریضه است.
عریضه گاهى خطاب به خداوند تبارک و تعالى نوشته مى شود و در آن فرد نیازمند، ضمن اشاره به مشکل و حاجت مورد نظر خود، به مقام و منزلت یکى از معصومین علیهم السّلام یا همه آنها در پیشگاه خداوند متوسل مى شود…
و یا اینکه عریضه مستقیما به معصوم علیه السّلام نوشته مى شود تا او بواسطه قرب و ارج و منزلتى که در نزد خداوند متعال از او برآورده شدن یا برطرف گشتن آن حاجت و مشکل را در خواست نماید.
و یا اینکه خود معصوم علیه السّلام بواسطه ولایت و قدرتى که از ناحیه پروردگار عالم به او اعطا شده است، به اذن خداوند مهربان این نیاز و گرفتارى را برطرف سازد.(1)
در کتاب “التحفه الرضویّه” مى فرماید: علّامه سیّد محمّد تقى اصفهانى قدّس سرّه در فصلى از کتابش که در مورد معجزه هاى امام زمان ارواحنا فداه ترتیب داده است مى نویسد:
یکى از معجزه ها و کرامتهاى آشکار آن حضرت این است که با انداختن رقعه حاجت و درخواست از آن حضرت، حاجتها برآورده مى شود؛ و این مطلبى است که با چشم مشاهده گردیده و تجربه شده است.
علّامه بزرگوار مرحوم شیخ عبد الحسین امینى نیز حکایت عجیبى را که در اثر توسّل به آن حضرت برایش رخ داده بود براى من بازگو کرد که مجاز نیستم آنرا در کتاب بنویسم؛ ولى همین قدر بگویم که با نامه نوشتن به ناحیه مقدّسه آن حضرت، آن جریان برایش پیش آمده بود.
سپس افزوده: توسّل به حضرت مهدى ارواحنا فداه را براى کارهاى مهمّ و برآورده شدن حاجت ها تجربه کرده ام.(2)__________________________
(1) عریضه نویسی به اهل بیت و امام زمان علیهم السلام، ص 15 .
(2) صحیفه مهدیه، ص 447 .
منبع: وبسایت حجره فقاهت
اين مطلب در بخش هشتم کتاب «صحيفهٔ مهديه»
(عریضه ها) نقل شده است.
براي مطالعه و دانلود کتاب «صحيفهٔ مهديه» در بخش کتابخانهٔ سايت
بازديد امروز : 11633
بازديد ديروز : 95369
بازديد کل : 135082218
|