در وبلاگ «مدینة العلم» مطلبي از کتاب «اسرار موفقيت» در رابطه با «راه هایی برای سلامت اندیشه» بدين صورت نقل شده است :
اسرار موفقیت، نوشته : سید مرتضی مجتهدی سیستانی
راه هايى براى سلامتى انديشه
1 - دقّت و تأمّل، فكر را سالم مى كند
دقّت، تأمّل و بررسى افكار، نقش مهمّى در تصحيح افكار و زدودن انديشه هاى فاسد دارد. در مناجاتى كه ملك مقرّب خداوند جبرائيل، براى پيغمبر اكرم صلى الله عليه وآله وسلم آورده - تا مورد استفاده امّت قرار گيرد – مى خوانيد :
وَأَلْهَمْتَني رُشْدي بِتَفَضُّلِكَ، وَاَجْلَيْتَ بِالرَّجاء لَكَ قَلْبي وَاَزَلْتَخُدْعَةَ عَدُوّي عَنْ لُبّي وَصَحَّحْتَ بِالتَّأْميلِ فِكْري...(18)
با تفضّل خويش، هدايت مرا به من الهام فرمودى و با اميدوارى به تو، قلبم را جلا بخشيدى و نيرنگ دشمنم را از عقلم زدودى و با تأمّل، فكرم را سالم نمودى.
اگر فكر خود را به تكاپو و تأمّل وادار نمائيد، انديشه شما سالم مى شود واوج مى گيرد؛ در اين هنگام ناخودآگاه بهترين افكار به سراغ شما مى آيد. زيرا تأمّل، افكار غلط را از ميان برده و انديشه هاى سالم را جايگزين آن مى كند. ديو چو بيرون رود، فرشته درآيد.
2 - پرهيز از پرخورى
براى تصحيح فكر و قدرت بر تأمّل، خوددارى از پرخورى ضرورى است؛ زيرا خوردن و آشاميدن اگر از حدّ اعتدال خارج باشد، در فساد فكر وانديشه، اثرى مهم دارد. آسايش و آرامش فكرى در ارتباط با آسايش جسمى است و در صورتى فكر راحت است كه احساس پرخورى و سنگينى نشود. در اين هنگام ذهن آرام و از طغيان افكار زشت، و هجوم انديشه هاى شيطانى محفوظ خواهد بود.
حضرت اميرالمؤمنين عليه السلام مى فرمايند:
مَنِ اقْتَصَرَ في اَكْلِهِ كَثُرَتْ صِحَّتُهُ وَصَلُحَتْ فِكْرَتَهُ.(19)
كسى كه در خوردن به قدر لازم اكتفا كند، صحّت جسمى او بيشتر مى شود وفكرش اصلاح مى گردد.
بر اثر پرخورى، بخارات بدن بيشتر شده و به سوى مغز روان مى شود و برقدرت نفوذ شياطين مى افزايد؛ به اين جهت افكار فاسد و وسوسه هاى شيطانى زياد مى شود. بر اثر پرهيز از پرخورى، بخارات بدن كمتر شده و راه براى نفوذ شيطان كمتر مى شود و كيف نفسانى تقليل مى يابد. از اين رو حديث نفس و وسواس كمتر شده و فكر اصلاح مى شود.
3 - پرهيز از كسانى كه داراى اشتباهات فكرى هستند
براى دارا بودن انديشه سالم، كناره گيرى از كسانى كه داراى اشتباهات فكرى هستند نيز ضرورى است. كناره گيرى از افراد زودباور، انسان را از اشتباهات فكرى آنان محفوظ نگه مىدارد. افراد ساده لوح، زودباور و كسانى كه به آسانى فريب ديگران را مى خورند، از نظر فكرى ضعيفند.
حضرت اميرالمؤمنين عليه السلام مى فرمايند:
مَنْ ضَعُفَتْ فِكْرَتُهُ قَوِيَتْ غِرَّتُهُ.(20)
كسى كه فكرش ضعيف باشد، فريب خوردن او قوى مى باشد.
ضعف فكرى، امكانات گول خوردن را مهيّا مى كند؛ زيرا از آنجا كه در اينگونه افراد، قدرت فكر و انديشه اندك است؛ وهم و خيال در آنان قوى است وبر همين اساس، اظهارات ديگران را به زودى قبول مى كنند.
زيرا غلبه وهم و خيال، ايجاد حالت پذيرش مى كند؛ ولى فكر و انديشه به دنبال دليل و برهان و حالت پذيرش در صورت وجود شرايط مى باشد. به همين جهت، در فرمايشات اهل بيت عليهم السلام از مصاحبت با افرادى كه از نظر فكرى ضعيف هستند منع شده؛ تا بر اثر همنشينى، اشتباهات آنان به ديگران سرايت نكند.
18) بحار الأنوار: 163/95.
19) شرح غررالحكم: 372/5.
20) شرح غررالحكم: 280/5.
طبقه بندی: اسرار موفقیت،
برچسب ها: سیّد مرتضی مجتهدی سیستانی، اسرار موفقیت،
تاریخ : دوشنبه 9 فروردین 1395 | 09:35 | نویسنده : محمّد صالح خادم آل یاسین
منبع: وبلاگ مدینة العلم
از کتاب «اسرار موفقیت / بخش فکر و اندیشه - سید مرتضی مجتهدی سیستانی» صفحه 35
-----------------------------------------------------
براي مطالعه و دانلود کتاب « اسرار موفقيت » در بخش کتابخانه پايگاه
علمي المنجي، اينجا کليک کنيد.
بازديد امروز : 7352
بازديد ديروز : 95369
بازديد کل : 135077932
|