حضرت امام صادق علیہ السلام نے فرمایا : اگر میں ان(امام زمانہ علیہ السلام) کے زمانے کو درک کر لیتا تو اپنی حیات کے تمام ایّام ان کی خدمت میں بسر کرتا۔
امكان سفرهاى فضايى

امكان سفرهاى فضايى

    با توجّه به عظمت فضا و جهان هستى ما نمى ‏توانيم امكان سفر را به كهكشان‏هايى كه چندين سال نورى با ما فاصله دارند انكار كنيم .

    براى توضيح اين گفتار ، مقدّمه ‏اى را بيان مى ‏نماييم و سپس به اصل مطلب مى‏ پردازيم :

    آيا از نقطه نظر روش علمى ، مى ‏توان گفت كه چون تا به حال هر انسانى را كه ديده ‏ايم به همين صورت كنونى بوده است ، پس محال است كه انسانى ، به صورتى غير از آن چه مشاهده مى ‏كنيم ، پديد آيد ؟

    البتّه نمى ‏توان ؛ زيرا تا زمانى كه مشاهدات و تجربيات ما منحصر به قسمت‏هايى از جهان و محدود به دوره ‏اى از زمان باشد، به هيچ وجه نمى ‏توانيم چنين حكمى را صادر كنيم .

    جابر بن حيّان مى‏ گويد : «چه بسا در جهان موجوداتى باشند كه حكم آن‏ها با اشيايى كه ما ديده ‏ايم و به آنها آگاهى داريم متفاوت باشد ؛ زيرا ساختار وجودى هر يك از ما به گونه‏ اى است كه توانايى شناخت همG موجودات و دستيابى بدان‏ها را نداريم».

    جابر پس از آوردن نمونه‏ هاى فوق ما را به اين اصل كلّى رهنمون مى‏ شود: «هيچ كسى نمى‏ تواند بدرستى ادّعا كند كه پديده ‏هاى غير مشهور ، درست شبيه پديده‏ هاى مشهور هستند و يا آنچه در گذشته وجود داشته و يا در آينده پديد خواهد آمد ، درست مانند همان چيزهايى است كه در حال حاضر وجود دارند . زيرا انسان موجودى ناتوان ، جزئى و از لحاظ زمانى و احساس محدود است .

    همچنين نمى ‏توان گفت : به دليل آن كه كسى به آغاز پيدايش جهان ره نبرده است ، پس جهان ازلى و بى‏ آغاز است .

    به گمان من جابر در اين عبارات ، مرزهاى روش تجربى را ، به دقيق‏ترين وجه ممكن مشخّص كرده است ، زيرا مى‏ گويد : هر چند ، صدور حكم از روى پديده‏ هاى مشهور نسبت به پديده‏ هاى غير مشهور جز بر سبيل احتمال و به تعيين روا نيست، امّا نبايد از نظر دور داشت كه متقابلاً  انكار وجود پديده‏ هاى غير مشهور نيز ، تا زمانى كه مورد آزمايش و مشاهده ما قرار نگرفته باشند ، عملى نارواست .

    زيرا لازمۀ اين كار ، محصور كردن انسان در مرز داده‏ هاى حسّ يا داده ‏هاى غيرى و در نتيجه انكار وجود بسيارى از چيزهايى است كه حقيقتاً وجود دارند . مثلاً در جهان ، كسانى هستند كه هر گونه تمساح را نديده ‏اند حال اگر كسى به آنان بگويد در اين جهان ، حيوانى وجود دارد كه به هنگام جويدن غذا فكّ بالايش را مى‏ جنباند، آيا مى ‏توانند به صرف اين كه تاكنون چنين حيوانى را نديده ‏اند ، اين گفته را انكار كنند؟ هرگز؛ در هيچ كس نبايد وجود چيزى را به صرف اين كه مانند آن را نديده است ، انكار و منع كند؛ بلكه بايد از اظهار رأى خوددارى كند تا آن كه به برهانى بر وجود يا عدم آن دست يابد» .

    بنابراين ، حكم به نبودن چيزى ، به دليل آن كه مورد مشاهده قرار نگرفته يا خبرى پيرامون آن نرسيده است ، و همچنين انكار چيزى كه به وسيلۀ اخبار ديگران از آن اطّلاع حاصل كرده ‏ايم ، بدان جهت كه مورد مشاهدۀ مستقيم خود ما قرار نگرفته است نشانگر بى‏ اطّلاعى آشكار از روش استدلالى است كه قبلاً بيان داشتيم .(237)

    بنابراين اگرچه سفر به ماه و مرّيخ را نمى ‏توان تسخير فضا ناميد ؛ زيرا به خاطر گستردگى فضا و پهناورى آسمان‏ها چنين گامى را نمى‏ توان تسخير فضا بدانيم.

    با توجّه به استدلالى كه از جابر بن حيّان نقل كرديم ، نمى‏ توانيم بگوييم همانگونه كه انسانِ معاصر نتوانسته است به چنين چيزى دست يابد ، هيچ مخلوق ديگرى نيز به آن دست نيافته است به اين دليل ما از آن خبر نداريم . بديهى است که چنين استدلالى _ همانگونه كه جابر بن حيّان گفته _ باطل است .


237) تحليلى از آراى جابر بن حيّان : 59 .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    ملاحظہ کریں : 8146
    آج کے وزٹر : 202569
    کل کے وزٹر : 293667
    تمام وزٹر کی تعداد : 146516320
    تمام وزٹر کی تعداد : 100616181