كهكشانها
زمين ما ، سيّاره اى است در ميان گروهى سيّارۀ ديگر ، كه همه به گرد خورشيد مى گردند . قطر آن 12750 كيلومتر است و با خورشيد 150 ميليون كيلومتر فاصله دارد . در اين محدوده ، تاكنون 9 سيّاره را شناخته ايم . خانوادۀ خورشيد و سيّارات آن ، منظومۀ شمسى يا خورشيدى را تشكيل مى دهند .
در اين منظومه ، خورشيد حركت منظّم تمام سيّارات پيرامون خود را تحت فرمان دارد، و آنها را با سرعتهاى گوناگون، در مدارهاى متفاوت به گرد خود مى گرداند . مدار ، خطّى است كه هر سيّاره ، در آن ، به گرد خورشيد مى گردد . يا به عبارت بهتر ، مسيرى است كه هر جرمى ، به گرد جرم ديگر مى پيمايد .
روشنايى و گرماى سيّارات منظومۀ ما از خورشيد سرچشمه مى گيرد. خورشيد بيش از يك ميليون بار از زمين ما بزرگتر است.
منظومۀ خورشيدى ما ، تنها بخش بسيار كوچكى از كهكشان راه شيرى است كه با سرعتى برابر با 800 هزار كيلومتر در ساعت ، هر 230 ميليون سال يك بار به گرد مركز اين كهكشان مى گردد . فاصلۀ منظومۀ خورشيدى ، از خورشيد تا مركز كهكشان راه شيرى 28 هزار سال نورى است . كهكشان راه شيرى از صدها ميليارد ستاره تشكيل شده است . و خورشيد ، تنها يكى از اين صدها ميليارد ستارۀ كهكشان ما است ، كه ستارهاى زرد - نارنجى به شمار مى رود . كهكشان راه شيرى يكى از زيباترين و درخشانترين كهكشانهاى جهان است .(225)
اين كهكشان عظيم ، در برابر ميلياردها كهكشان ديگر تنها يك ابر كوچك پرستاره است و مجموعۀ اين كهكشانها كه از نظر علمى «متاگالاكسى» نام دارد ، جهان ما را تشكيل مى دهد.
براى آن كه شما تصوّر كاملى از اين جهان در نظر داشته باشيد كافى است بدانيد كه تعداد كهكشانها ، در پهنۀ بيكران آفرينش ، از مجموع شنهاى ساحلى همۀ سواحل روى زمين بيشتر است .(226)
225) شگفتى هاى كاوش جهان : 230 .
226) دو هزار دانشمند در جستجوى خدا : 13 .
بازديد امروز : 7327
بازديد ديروز : 104560
بازديد کل : 134310904
|