حضرت امام صادق علیہ السلام نے فرمایا : اگر میں ان(امام زمانہ علیہ السلام) کے زمانے کو درک کر لیتا تو اپنی حیات کے تمام ایّام ان کی خدمت میں بسر کرتا۔
اثر نشاط در عبادت

اثر نشاط در عبادت

شور و نشاط بر قدرتِ اراده و تصميم گيرى انسان مى‏ افزايد و استقامت و پايدارى او را افزايش مى‏ دهد. نشاط، كارهاى بزرگ و برنامه‏ هاى سنگين را براى انسان، آسان و سبك مى‏ كند و رنج و زحمت آنها را كم مى‏ كند.

به اين جهت افرادى كه براى انجام برنامه‏ هاى سنگين عبادى شوق و نشاط دارند، نه تنها از انجام آنها خسته نمى‏ شوند، بلكه سنگينى آنها را احساس ‏نمى‏ كنند و لذّتهاى روحىِ عبادت را درك مى‏ كنند. به اين جهت آنان از خداوند مى‏ خواهند نشاطشان را در عبادت و بندگى قرار دهد. در دعاى امام سجّاد عليه السلام ‏مى‏ خوانيد:

إِجْعَلْ ... نَشاطي في عِبادَتِكَ.(24)

خداوندا؛ نشاط مرا در بندگى خودت قرار ده.

در مناجات امام سجّاد عليه السلام مى‏ خوانيد:

رَبَّنا ... وَامْنُنْ عَلَيْنا بِالنَّشاطِ.(25)

پروردگارا؛ با عنايت نمودن نشاط، بر ما منّت گذار.

و در يكى از زيارات جامعه مى‏ خوانيد:

تَحَبَّبْ إِلَيَّ عِبادَتَكَ ... وَتُنْشِطُني لَها.(26)

خداوندا؛ به من محبّت عبادتت را عنايت كن ... و مرا براى انجام آن با نشاط فرما.

سرّ خواستن نشاط در عبادت، در دعاهايى كه وارد شده اين است كه، نشاط بهترين ياور و پشتيبان انسان براى انجام عبادتهاى سخت و سنگين است، همان گونه كه كارهاى مشكل و طاقت فرسا در صورتى كه به صورت گروهى‏ و دسته جمعى انجام شوند، سهل و آسان مى‏ شوند. برخى از حالات روحى نيز مانند كار دسته ‏جمعى بر قدرت انسان مى‏ افزايد. يعنى اگر انسان داراى بعضى‏ از نيروهاى روحى باشد، به تنهايى مى‏ تواند كار چند نفر را انجام دهد.

يكى از اين نيروهاى روحى، شور و نشاط است. اگر قدرت نشاط را در خود تقويت كنيد، عبادتهاى سنگين براى شما سهل و آسان مى‏ شود؛ گوئى كه‏ آن را با كمك و دستيارى چند نفر انجام داده‏ ايد. از اين جهت در دعاى ‏فرا رسيدن ماه رمضان مى‏ خوانيد:

...اَحْسِنْ مَعُونَتي فِي الْجِدِّ وَالْإِجْتِهادِ وَالمُسارَعَةِ إِلى ما تُحِبّ‏ وَتَرْضى وَالنَّشاطِ وَالْفَرَحِ وَالصِّحَةِ حَتّى اَبْلُغَ في عِبادَتِكَ وَطاعَتِكَ الَّتي يَحِقُّ لَكَ عَلَيَّ رِضاكَ.(27)

نيكو كمك كن به من در جدّيت و كوشش و سرعت گرفتن به سوى آنچه مورد محبّت و رضايت توست، و به سوى نشاط و فرح و سلامتى، تا در بندگى وطاعت تو، كه حقّ تو بر من است، به رضاى تو نائل شوم.

همان گونه كه مى‏ بينيد نشاط و صحت در اين دعا، معونه و كمك براى ‏عبادت معرفى شده ‏اند.

با بهره‏ گيرى از فرمايشات خاندان وحى، متوجّه مى‏ شويم كه نشاط، از رازهاى بزرگ موفقيت در كارهاى بزرگ و سنگين است، ما بايد اين راز را در راه‏هاى ‏حياتبخش به كار بريم و از آن استفاده كنيم. اگر در اين گونه امور داراى نشاط نيستيم، بايد با قدرت تمام آن را به نفس خود القاء كنيم و نفس خود را آماده ومهيّا براى قبولِ شور و نشاط نمائيم.

به همين جهت ياوران اهل بيت‏ عليهم السلام گر چه بر اثر كهنسالى، بدنهايشان ‏فرسوده مى‏ شد، ولى به هنگام عمل داراى قلبهايى پر از نشاط و دلهايى جوان ‏و پرشور بودند.


24) بحار الأنوار: 200/90، از البلد الأمين: 131.

25) بحارالأنوار: 125/94.

26) بحارالأنوار: 170/102، از مصباح الزائر: 242.

27) بحارالأنوار: 330/97.

 

 

 

    ملاحظہ کریں : 9864
    آج کے وزٹر : 55047
    کل کے وزٹر : 103128
    تمام وزٹر کی تعداد : 132372922
    تمام وزٹر کی تعداد : 91794233