امام صادق علیه السلام : اگر من زمان او (حضرت مهدی علیه السلام ) را درک کنم ، در تمام زندگی و حیاتم به او خدمت می کنم.
(10) از اموال پيامبر صلى الله عليه وآله وسلم (ارثيّه)

(10)

از اموال پيامبر صلى الله عليه وآله وسلم (ارثيّه)

   واقدى از معاوية بن عبداللَّه بن عبيداللَّه بن ابورافع نقل مى ‏كند كه مى‏ گفته است : پيامبر صلى الله عليه وآله وسلم تعدادى ماده ‏شتر شيرده داشت كه يك مرتبه هم در منطقه غابَة هدف ‏غارت دشمن قرار گرفت.

   گويد: تعداد آن‏ها بيست شتر بود و خانواده پيامبرصلى الله عليه وآله وسلم از شير آن‏ها تغذيه‏ مى ‏كردند و همه شب دو مشك بزرگ شير مى ‏آوردند، برخى از آن‏ها بسيار پرشير ودوشا بودند از جمله حَنّاء، سَمْراء، عَرِيْس سَعْديّة، بَغُوم، يَسِيْرَة و دَبّاء، نام‏هاى‏ ناقه ‏هاست.

   محمّد بن عمر واقدى از هارون بن محمّد از پدرش، از نَبْهان - آزادكرده امّ سلمة - نقل مى ‏كرد كه امّ سلمه  مى ‏فرموده است: بيشتر بلكه تمام خوراك ما در خدمت رسول‏ خدا صلى الله عليه وآله وسلم شير بود، رسول خدا صلى الله عليه وآله وسلم چند ناقه دوشا داشت كه در منطقه غابه - بيشه‏ نزديك مدينه - بودند و هر يك از آن‏ها را به يكى از زنان خود اختصاص داده بود، ناقه‏ اى كه نامش عَرِيس بود به من تعلّق داشت و آنچه شير مى‏ خواستيم فراهم بود، براى عايشه هم ناقه سمرا اختصاص داشت كه اگرچه پرشير بود ولى به اندازه ناقه من ‏شير نداشت، ساربان آن‏ها را به چراگاه جوانيه مى ‏برد و شامگاه بر در خانه مى‏ آورد وآن‏ها را مى ‏دوشيدند، ناقه مخصوص پيامبر صلى الله عليه وآله وسلم پرشير بود و به اندازه ناقه من بلكه ‏بيشتر شير مى‏داد.

   واقدى از موسى بن عبيدة، از ثابت آزادكرده امّ سلمة، از امّ سلمه  نقل مى ‏كند كه ‏مى ‏گفته است: ضحّاك بن سفيان كِلابى ناقه‏ اى دوشا به رسول خدا صلى الله عليه وآله وسلم تقديم كرد كه‏ نامش بُرْدَة بود.

   گويد: شترى بهتر از آن نديده بودم به اندازه دو شتر شير مى ‏داد و شامگاه آن را بر در خانه ما مى ‏آوردند، هند و اسماء آن را به چرا مى ‏بردند، گاهى در احد و گاهى درجماء، و آن را كه به خانه مى‏ آوردند به اندازه يك چادر هم برگ و شاخه برايش‏ مى ‏آوردند و آن تمام شب را در علف به صبح مى ‏آورد، پيامبر صلى الله عليه وآله وسلم غالباً آن را براى‏ ميهمانان خود مى ‏دوشيد و آنان همگى كاملاً سير مى ‏شدند، و اضافه آن را هم ميان ما تقسيم مى ‏فرمود، صبح‏ها هم شير خوبى مى ‏داد.

   واقدى از عبدالسلام بن جبير، از پدرش نقل مى‏ كند كه مى‏ گفته است: پيامبر صلى الله عليه وآله وسلم‏ هفت ماده شتر دوشا در ناحيه ذى الجَدْر داشت، در ناحيه جماء هم چند شتر شيرى ‏داشت و شير آن‏ها را براى ما مى‏ آوردند، ناقه ‏اى به نام مهره، ديگرى به نام شقراء، وديگرى به نام دَبّاء. مهره را سعد بن عُبادة از ميان شتران بنى عُقَيل برگزيده و فرستاده ‏بود، شقراء و دباء را پيامبر صلى الله عليه وآله وسلم در بازار نَبَطْ از بنى‏ عامر خريده بودند، برده، سمراء، عَريس، يسيرة و حناء را همه شب مى ‏دوشيدند و شير آن‏ها را مى ‏آوردند. يسار غلام ‏پيامبر صلى الله عليه وآله وسلم ساربان آن‏ها بود كه كشتندش، در شبيخون و غارت دشمن كشته شده ‏است.

   واقدى از سليمان بن بلال، از يحيى بن سعيد، از سعيد بن مسيّب نقل مى ‏كند: در شبى كه يسار كشته شده بود و شير براى پيامبر نياوردند، آن حضرت فرمود: خداوند كسانى را كه امشب خاندان محمّد صلى الله عليه وآله وسلم را تشنه گذاشتند، تشنه كناد.

      بزها و گوسپندهاى شيرى رسول خدا صلى الله عليه وآله وسلم

   محمّد بن عمر واقدى از زكريّاء بن يحيى، از ابراهيم بن عبداللَّه كه از فرزندزادگان‏ عُقْبة بن غَزْوان است نقل مى ‏كند كه مى ‏گفته است: پيامبر صلى الله عليه وآله وسلم هفت گوسپند شيرى به‏ نام‏هاى عَجْوَة، زَمْزَم، سُقْيا، بَرَكَةْ، وَرِسَة، اِطْلال و اِطْراف داشتند.

   واقدى از ابواسحاق، از عباد بن منصور، از عكرمة، از ابن عبّاس نقل مى‏ كند: پيامبر صلى الله عليه وآله وسلم داراى هفت بز شيرى بودند كه امّ‏ ايمن آن‏ها را مى‏ چراند.

   واقدى از عبدالملك بن سليمان، از محمّد بن عبداللَّه بن حصين نقل مى كرد: گوسپندان شيرى رسول خدا صلى الله عليه وآله وسلم را در احد مى‏ چراندند، و همه شب آن‏ها را به‏ خانه‏ اى كه پيامبر صلى الله عليه وآله وسلم بود مى ‏آوردند.

   واقدى از ابوبكر بن عبداللَّه بن ابوسيرة، از مسلم بن يسار، از وجيهة كنيز آزادكرده‏ امّ سلمه  نقل مى ‏كرد كه مى ‏گفته است: از امّ سلمه  پرسيدم: آيا رسول خدا صلى الله عليه وآله وسلم ‏صحرانشينى هم مى ‏فرمود؟

   گفت: به خدا سوگند؛ تا آنجا كه من مى ‏دانم نه، ولى ما هفت بز داشتيم كه چوپان ‏گاهى آن‏ها را در احد و گاهى در جماء به چرا مى ‏برد و شب‏ها آن‏ها را پيش ما مى ‏آوردند، شتران دوشايى هم در ذى الجَدْر و در غابَة داشت كه شير آن‏ها را هم پيش ‏ما مى ‏آوردند و شير گوسپند و شتر بيشترين خوراك ما بود.(1994)


1994) طبقات: 464/1.

 

منبع: معاویه ج ... ص ...

 

بازدید : 1807
بازديد امروز : 18099
بازديد ديروز : 164268
بازديد کل : 144639047
بازديد کل : 99675708